Broertje dood: enkelmobiliteit!

Squatten is goed, maar goed squatten is moeilijk. Bij Jaap’s Gym wordt veel tijd besteed aan squatten en verbeteren van je positie tijdens die squat.

Naarmate de squat vaker wordt uitgevoerd, werkt men automatisch aan heupmobiliteit. Deze neemt toe waardoor de squat steeds dieper en uiteindelijk below parallel komt. Wanneer je onderin een squat zit, moet het gewicht stevig in de hielen zitten. Wanneer dit niet het geval is, kom je in de problemen als het gewicht toeneemt. Door de verplaatsing naar de voorvoet verliest men vorm, balans en uiteindelijk de lift zelf.

Squatten is goed, maar goed squatten is moeilijk.

Wat kan je doen om dit te voorkomen? Simpel gezegd, werken aan je enkelmobiliteit. Hieronder twee bewegingen die je regelmatig kunt uitvoeren en geschikt zijn om voorafgaande aan een workout te doen.

Wat heb je nodig?

–  Band (en een plek om de band te verankeren)

–  Een box of soortgelijke verhoging om je voet op te plaatsen

–  Een kleine plate (ik gebruik hier een 1.25kg plate) optioneel

enkelmob1

Hoe werkt het?

Plaats je voet in de band, plaats de band ter hoogte van de enkel en stap op de box. Belangrijk is dat er een goede hoeveelheid spanning op de band staat zodat het effect van de mobilisatie optimaal is.

enkelmob2

Zoals te zien is op de bovenstaande foto heb ik een kleine plate tegen de binnenkant van m’n voet geplaatst. Dit zorgt voor een boog waardoor de voet in een gezonde positie staat.  Als je geen plate tot je beschikking hebt kan je ook je hand gebruiken om de voet niet naar binnen te laten klappen.

Voel je restrictie in de enkel (meer weerstand), dan is dit een goed teken! Ga rustig door tot het gevoel afneemt.

Druk je knie over de enkel, schuin naar voren, hou dit een seconde vast en laat de knie terug komen. Herhaal dit 30 tot 50 keer, beide enkels. De band om je enkel zal niet erg comfortabel voelen, maar het effect is merkbaar. Voel je restrictie in de enkel (meer weerstand), dan is dit een goed teken! Ga rustig door tot het gevoel afneemt. Dit zijn de plekken in je lichaam die voor immobiliteit zorgen en dat willen we oplossen. De band zorgt ervoor dat de enkel wordt afgeleid zodat je posities kunt aannemen die zonder niet mogelijk waren.

Ben je klaar? Test je squat, op blote voeten. Het is aan te raden voor en na de mobilisatie te squatten zodat je het verschil merkt. Succes.

(Deze post is geschreven door Sebastiaan, momenteel trainer in opleiding bij Jaap’s Gym).

Advertenties